De unde au apărut toate aceste alte vinuri spumante franceze? Iată câteva noțiuni de bază despre cum se compară acestea cu șampania.


Vinurile spumante Crémant pot fi o alternativă delicioasă și accesibilă la Champagne, iar vinurile sunt produse într-un mod similar, deși reputația caselor și producătorilor de Champagne de a produce unele dintre cele mai complexe și mai longevive stiluri din lume este de neegalat.

“Cremant” este un termen folosit in Franta pentru a denumi cele mai bune vinuri spumante seci produse in afara apelatiunii Champagne, realizate prin aceeasi ‘Metoda Traditionala’ de obtinere a sampaniei care presupune prima fermentatie a mustului in vin linistit cu un nivel al alcoolului de 11%, urmat de o a doua fermentatie cu maturare in sticla de minimum 9 luni inainte de degorjare (eliminarea reziduurilor si imbutelierea finala) ce produce un vin cu un nivel al alcoolului de 12-12.5% si o presiune de 5-6 atmosfere.


Termenul de Cremant a fost adoptat de catre Uniunea Europeana in anii 1980 impreuna cu denumirea “Metoda Traditionala”, echivalentul procesului de realizare a vinurilor Champagne. 


Geografie

Șampania poate proveni doar din podgorii desemnate din regiunea Champagne din nordul Franței; rețeaua sa complicată de podgorii și kilometri de pivnițe subterane se află pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Vinurile spumante Crémant pot proveni, de asemenea, numai din anumite regiuni, deși multe dintre acestea sunt mai renumite pentru producția de vinuri liniștite. Printre acestea se numără:


Crémant de Bourgogne

Crémant de Loire

Crémant de Limoux

Crémant de Jura

Crémant d'Alsace

Crémant de Bordeaux

Crémant de Die - în Valea Rhône

Crémant de Savoie.

Dincolo de granițele Franței, puteți găsi și Crémant de Luxembourg


Metoda

Champagne și Crémant își obțin strălucirea prin "metoda tradițională", care presupune crearea condițiilor pentru o fermentare secundară în interiorul sticlei. Este posibil să fi văzut că această metodă este denumită "metoda Champagne".

Prosecco, de exemplu, este mai bine cunoscut pentru utilizarea "metodei rezervorului", cunoscută și sub numele de metoda Charmat.


Sticlele de Crémant și Champagne trebuie, de asemenea, să fie învechite "pe drojdie" pentru perioade minime, ceea ce poate aduce un plus de corp și complexitate vinurilor.

Drojdiile, care sunt, în esență, celule moarte de drojdie rămase în urma fermentației, pot, de asemenea, să aducă acele arome de briose și de pâine unui vin spumant.


Regulile prevăd cel puțin nouă luni de învechire pe drojdie pentru Crémant în multe cazuri, deși există variații, iar unele crame aleg să prelungească și ele procesul. Nivelele "Eminent" și "Grand Eminent" pentru vinurile Crémant de Bourgogne implică o învechire prelungită pe drojdie.


În Champagne, stilurile non-vintage trebuie să fie învechite timp de cel puțin 12 luni pe drojdie. Perioada minimă de învechire pentru vinurile de colecție este de trei ani, conform Comitetului Champagne. În realitate, multe dintre cele mai bune șampanii sunt învechite mult mai mult timp.


Gustul

Veți găsi o mulțime de variații în stilurile casei, ca să nu mai vorbim de climă, dar utilizarea unor soiuri de struguri diferite poate afecta aroma.

Șampania se bazează în principal pe Pinot Noir, Chardonnay și Pinot Meunier.

Multe vinuri Crémant tind să reflecte soiurile de struguri cultivate în regiunile lor de origine.

În timp ce o serie de Crémant-uri regionale folosesc Chardonnay și/sau Pinot Noir într-o măsură mai mare sau mai mică , vă puteți aștepta să vedeți Chenin Blanc sau Cabernet Franc exercitându-și influența în Valea Loarei, Clairette în Rhône, sau Trousseau cu puțin Savagnin în Jura, de asemenea.

În Limoux, Crémant este predominant Chardonnay și Chenin, cu Mauzac în sprijin. Cu toate acestea, în Blanquette de Limoux, un alt vin spumant obținut prin metoda tradițională, domină strugurii locali Mauzac.


Crémant de Bourgogne are o înclinație naturală către Pinot Noir și Chardonnay, principalele soiuri de struguri pentru vinurile liniștite de renume mondial din Burgundia, deși alte soiuri pot fi utilizate. De exemplu, în rosé poate exista până la 20% Gamay.


Vinurile Crémant se păstrează în pivniță la fel ca șampania?

Nu toate șampanii se îmbunătățesc odată cu vârsta, iar unele Crémant-uri de epocă se pot păstra ani de zile.


Cu toate acestea, șampania de epocă este renumită ca fiind unul dintre cele mai complexe și mai longevive vinuri din lume. În prezent, Crémant nu rivalizează cu Champagne în ceea ce privește numărul mare de vinuri demne de a fi îmbătrânite care sunt disponibile pe scară largă de la diferite case și producători.

La fel ca și Blanquette de Limoux, Crémant de Limoux ar trebui savurat de preferință în termen de doi ani de la achiziționare și răcit la 6 sau 7°C", precizează Uniunea producătorilor din Limoux.

În general, Crémant-urile au un pH și un conținut de fenoli mai ridicat decât șampania, nivelurile scăzute ale ambelor fiind esențiale pentru longevitatea vinului spumant.


Istorie controversată

Dacă călătoriți în Limoux, la sud de Carcassonne, este posibil să auziți despre călugării benedictini cum că au creat primul vin spumant din lume la St-Hilaire, în apropiere, în 1531. Unii cred că acest lucru ar fi fost accidental, după cum notează Oz Clarke în cartea sa "Istoria vinului în 100 de sticle".

Cu toate acestea, casele de șampanie au meritul de a fi perfecționat și popularizat metoda tradițională de-a lungul mai multor secole, chiar dacă englezii au dat o mână de ajutor la început, după cum susțin unii.


Pentru a înțelege mai bine acest sortiment complex, vă invităm să încercați sortimentele disponibile de Crémant.